Restaurace jako sen
Každý z nás může mít naprosto jiné sny. Jedno je však stejné. Všichni bychom si měli za svými sny jít a také se je snažit ze všech sil plnit. Ano, někdy to není opravdu jednoduché, neboť život není procházka růžovým sadem, ba naopak. Je to cest, která je posetá plno nepříjemnými životními zkouškami, které bohužel musíme absolvovat, ač neradi…
Jestli bylo vaším snem vždy to, že si jednoho dne otevřete vlastní restauraci či kavárnu, tak jen směle do toho. Je však nutné znát, jak to v gastronomii chodí a co za problémy může nastat. Aby byl podnik dobrý a lidé si ho oblíbili, tak to všechno je závislé na několika bodech, které se někomu můžou zdát samozřejmé. Sami pak časem poznáte, že to co je samozřejmé pro vás, nemusí nutně být i pro někoho ostatního. A jaké že body to jsou?
· Dobrý personál. Toto je opravdu král všech základů, který by dobrý podnik měl mít. Věřte však, že sehnat takové lidi, kteří budou pracovat na sto procent, budou stále veselí a usměvaví a zároveň vám nebudou za zády házet klacky pod nohy, není jen tak. Mnohdy se vyplatí najmout mladé brigádníky, neboť ti o práci a přivýdělek opravdu stojí a nechtějí o ni přijít. Na druhou stranu mohou být dosti neprofesionální, neboť jim chybí zkušenosti z provozu. Je tedy dobré najít tak trochu balanc mezi těmi, kteří už vědí, jak to v tomto světě chodí a mezi těmi energickými a zapálenými mladými motory.
· Dobré jídlo. Ano, zní to totálně samozřejmě. Ale věřte tomu, že najít dobrého kuchaře a sestavit menu tak, aby vyhovovalo pokud možno co nejvíce skupin lidí, není jen tak. Stojí za tím mnoho kompromisů, které budete muset překonat a také dlouhé hledání té správné cesty. Někdy je lepší, když je restaurace prvoplánově orientovaná na některý druh jídla a toho zajetého stylu se pak drží po celou dobu, než když se snaží experimentovat na všech frontách.